Yapılarda Eşya Yerleşimleri Doğrultusunda Mekan Düzenlemeleri
Her binada bina türüne bakılmaksızın oluşturulan mekanların eşya düzenlemeleri rahat ve konforlu bir yaşam için önemlidir.

Konutlardaki eşyalar, ölçü ve kullanma prensipleri şu şekildedir.

ANTRELER

Konutlara giriş bölümünü teşkil ederler ve iyi bir planlamada "kavşak noktası" olarak kabul edilen hollerle bağlanırlar. Pardesü, şemsiye ve ayakkabıların konulduğu kısımdır.

HOLLER

Konutlarda iç bağlantı yollarının birleştiği yer alan holler, bazen salonların devamı olarak oturma ve yemek fonksiyonunun karşılanmasına yardımcı olurlar

KORİDORLAR

Mekanlara ulaşımı sağlayan dar-uzun hacimlerdir. Genellikle eşya bulunmayan bu mekanların genişlikleri, kapıların içe veya dışa açılmasına veya kullanıcı sayısına göre değişir. Bu genişlik, konutlarda 90 ile 120 cm. arasındadır.

SALONLAR VE OTURMA ODALARI

Günlük hayatın büyük bir bölümünün geçtiği kabul edilen bu mekanlar, konutun öteki kısımlarına göre daha geniş, manzaralı ve ferah kısımlardır.

MUTFAKLAR

Yemek ile ilgili fonksiyonları karşılayan ve tezgah adı verilen çalışma yerlerine göre şekillendirilen mekanlardır. Gıda maddelerinin yer aldığı kilerler de genelde mutfak içinde düzenlenirler.

TUVALETLER

Halkımız tarafından "alaturka" adıyla bilinen normal tuvaletler şeklinde olabildiği gibi "alafranga" adıyla bilinen klozetli şekliyle de düzenlenmektedirler. Tuvalet bölümüne bağlı lavabo bölümünün bulunup bulunmamasına ya da kapıların açılış şekline göre boyutlandırılmaktadır.

BANYOLAR

Banyolar 2. grup olarak da nitelendirdiğimiz yatma grubu içinde yer almakta ve yatak odalarının bağlandığı koridora açılmaktadır. Yıkanma, çamaşır ve tuvalet fonksiyonlarının karşılandığı banyolar, dubleks evlerde çoğunlukla üst katta bulunur. Banyoların alt kata alındığı durumlarda ise, genellikle büyüklerin üstkattaki odasına özel duş ve banyo yapıldığı görülmektedir.

YATAK ODALARI

Tek katlı konutların ikinci bölümünde, dubleks evlerin ise üst katlarında yer alırlar. Büyükler, gençler ve çocuklar için ayrı ayrı üç tipte düzenlenen yatak odaları, arsanın en sessiz bölgesine planlanmalı, mümkünse bir bahçeye veya sakin bir manzaraya baktırılmalıdır.

ISITMA MERKEZLERİ

Konutların kendi bünyesinden veya tek bir merkezden ısıtılmalarında; kazan, yakıt deposu ve gerekli tesisatın yer alacağı kazan dairelerine ihtiyaç vardır. Bu merkezlerde konutların sıcak su ihtiyaçları da karşılanabilir. Kazan dairelerinin planlanmasında, özellikle katı yakıtların depoya ulaştırılması ve onlara ait kül ve cürufların binadan nasıl uzaklaştırılacağı göz önünde tutulmalıdır.

BALKONLAR

Konutlarda tabiata açılma, oturma, yemek yeme, çamaşır kurutma, çöp kutusu ve tüpgaz gibi eşyaları koyma veya yakacak depolama gibi ihtiyaçların karşılandığı alandır. Ölçüleri üzerlerinde karşılanması gereken fonksiyonlara göre değişir.

Söyledim

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.soyledim.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!