okunma
Asırlardır insanların beslediği güvercinler, geçmişte iletişim aracı olarak kullanılmış, bazıları etini yemek için, bazıları ise güvercinleri hobi amaçlı beslemiştir.
Bu konumuzda sizlere, oyun güvercinlerinden bahsedeceğiz. Oyun kuşları neden takla atar inceleyelim.
Güvercinlerde görülen iki çeşit takla türü vardır. Bunlardan ilki güvercinlerin doğal ortamda vahşi hayvanlardan kurtulma amacıyla sağa sola yatış (bu kuşun kaçış esnasında yapacağı hareketler yer yer değişiklik gösterebilir) hareketlerdir. Bunlar atmaca, şahin ve diğer yırtıcı kuşlardan kaçarken aldatma amacıyla yapılan kaçma taktikleridir. Zamanla bazı güvercin türleri gelişerek bu hareketleri genlerine yerleştirmiştir. Doğaları gereği takla atmaktadır. Araştırmalar tam manasıyla çözebilmiş değil.
İkincisi ise, güvercinlerin beynine giden sinirlerle alakalıdır. Miyelin kılıfının (Miyelin kılıfı: Omurilik ve beyinde mesajları taşıyan sinir tellerinin etrafındaki koruyucu kısımın adıdır.) erimesine neden olan virüs ve vitamin eksikliği neticesinde, güvercinin uçuş esnasında denge kaybıyla meydana gelen takladır. Belirtisi ise yürürken dengesiz ve kendi etrafında daireler çizer, baş arkaya yatar. Güvercin iyi bakım ve beslenme ile bu problemi atlatır.
Bazı güvercinler, hastalık sebebiyle dengesiz uçuş ve hareketleri bulunabilir. Bu hareketlerde takla ve oyun değil hastalığın getirdiği bir sonuçtur. Sebebi ise vitamin eksikliğidir. Kuşa iyi bakıldığı ve vitamin takviyesi yapıldığında, kendini toparlayacaktır.
Bütün hayvanların kendine özgü bir özelliği vardır. Güvercinlerde ise takla atma özelliği doğal yaşam ortamlarında, vahşi hayvanlara karşı manevra yeteneğidir.
Yorumlar
0 comment