okunma
Bütün insanlığın ortak değeri ve mirası olan, evrensel değer taşıyan, kültürel ve doğal yapıtlar UNESCO tarafından belirlenmektedir. UNESCO Türkiye'de yer alan 15 kültürel değeri, Dünya Mirasları Listesine almıştır.
Dünyada ve Ülkemizde yer alan Dünya Miraslar Listesi her yıl güncel olarak açıklanmaktadır.
Bu kültürel değerler tarihi, sanatı ve doğanın oluşturduğu yapıtları ele almaktadır.
Tarihi Safranbolu Şehri - KARABÜK
Üç odalı, yarı ahşap Pontian Yunan tarzında yapılan Safranbolu evleri, günümüz mimarisine yenik düşmemiş ve özgünlüğünü korumuştur. Safranbolu evleri 1994 yılında dünya mirasları listesine alınmıştır.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası - SİVAS
Sivas'ın Divriği İlçesinde bulunan, Ulu Camii ve Dârüşşifa 1985 senesinde unesco tarafından dünya mirasları listesine alınmıştır. Ulu Camii 1228 ile 1229 yıllarında Mengücekli Ahmed Şah tarafından; Dârüşşifa ise yine aynı tarihte, Ahmed Şah'ın eşi Turan Melek tarafından yaptırılmıştır.
Hattuşaş: Hitit (ETİ) Başkenti - Boğazköy /ÇORUM
Çorum Boğazköy'de yer alan Hattuşaş 1986 yılında UNESCO miras listesine girmiştir. Dünya Miras listesine girmiş olan Hattuşaş, Hitit Devleti´nin başkentliğini yapmıştır. Çorum'a bağlı Sungurlu ilçesinin güneydoğusundadır. Yapılan kazılarda Hatti, Asur, Hitit, Frig, Galat, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntılarda bulunmuştur.
Pamukkale ve Hierapolis Milli Parkı - DENİZLİ
Kaplıcalar ve akan sulardan arta kalan karbonat minerallerinin oluşturduğu teraslardan, travertenleri kapsıyor. Denizli'de bulunan Pamukkale, 1988 yılında Dünya Mirasları listesine alınmıştır.
Nemrut Dağı - ADIYAMAN
Nemrut Dağı, 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir. Aynı zamanda Nemrut Dağı dünyanın 8 harikasından biridir. Kommagene kralı Antiochus Theos, M.Ö. 62 yılında Nemrut Dağına, Pers ve Yunan tanrılarının heykellerini yaptırmıştır. Aynı zamanda kendi mezar tapınağını da buraya yaptırmıştır.
Selimiye Camii ve Külliyesi - EDİRNE
II. Selim'in Mimar Sinan'a yaptırdığı, Selimiye Camii 2011 yılında dünya mirasları listesine alınmıştır.
Troya Antik Kenti - ÇANAKKALE
Homeros'un yazdığı destandan biri olan İlyada'da anlatılan Truva Savaşı’nın yaşandığı yer olarak bilinen Troya Antik Kent, 1998 yılında dünya mirasları listesine girmiştir. Çanakkale'nin merkez köyü Tevfikiye'nin batısında, “Hisarlık Tepesi”nde yer almaktadır.
Xanthos-Letoon - ANTALYA-MUĞLA
Muğla Fethiye yakınlarında bulunan Letoon, 1988 yılında UNESCO miras listesine girmiştir. Letoon antik bir kenttir. Şair Ovidius´un anlattığı bir hikayeye göre kent, Zeus´tan hamile kalan Leto´nun adına kurulmuştur. Kalıntılar ve ele geçen kitabeler buranın dinsel ve politik bir alan olduğunu göstermektedir.
Cumalıkızık Köyü - BURSA
Bursa'nın Yıldırım İlçesinde bir mahalle olan Cumalıkızık Köyü, 2014 yılında dünya mirasları listesine girmiştir. Osmanlı'nın ilk dönemleri kırsal yerleşim yerlerindendir. Uludağın eteklerinde bulunan köy 1300'lü yıllarda kurulmuştur. Köyün tarihi dokusu günümüze kadar korunmuştur.
Neolitik Dönem Çatalhöyük Kalıntıları - KONYA
Çorum Çatalhöyük, 9.000 yıl öncesi tarımla uğraşan toplumların oluşturduğu bir yerleşkedir. Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeri olan Çatalhöyük, dönemim sanatı ve kültürünü barındırmaktadır. UNESCO tarafından 2012 yılında dünya mirasları listesine girmiştir.
Bergama Antik Kenti - İZMİR
Antik yazıtlarda Pergamon veya Pergamonos olarak geçen Bergama Antik Kenti 2014 senesinde dünya mirasları listesine alınmıştır. Pergamon Tepesi’ndeki Akropol’de ilk yerleşim izleri M.Ö.7.-6. Yy.’a kadar ulaşmaktadır.
Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri - DİYARBAKIR
Diyarbakır Kalesi'nin tarihi M.Ö. 3 binlere ulaşmaktadır. Döneminde önemli bir savunma mimarisi olan Diyarbakır Kalesi; Helen, Latin, Süryani, Ermeni ve Arap dillerindeki yazıtlarla Anadolu´da var olan medeniyetlerin birleştiği bir kültür mirasıdır. Asırlardır kaleyle bağlı olan Hevsel Bahçeleri ise Asurluların bıraktığı bir mirastır. Kentin yiyecek ihtiyaçları belli oranda buradan karşılanmıştır. Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, 2015 yılında dünya mirasları listesine alınmıştır.
Efes Antik Kenti - İZMİR
İzmir'in Selçuk İlçesinde bulunan Efes Antik Kenti 2015 senesinde UNESCO tarafından dünya mirasları listesine alınmıştır. Efes Antik Kenti, “Dünyanın Yedi Harikası”ndan biri olan Artemis Tapınağı´na ve asırlardır dini merkez işlevi gören Selçuk Meryem Ana Evi´ne ev sahipliği yapmaktadır.
İstanbul'un Tarihi Yerleri
Asırlardır ticari, dini ve siyasi bir şehir olan İstanbul birçok tarihi içinde barındırmaktadır. Dünya kentlerinden olan İstanbul'un tarihi tam olarak bilinmesede, yapılan kazılarda bazı verilere ulaşılmıştır. İstanbul, Yenikapı´da yapılan kazıda liman 8500 yıl, kentsel tarihi yaklaşık 3 bin, başkentlik tarihi 1600 yıla kadar varan Avrupa ile Asya kıtalarının kesiştiği noktada bulunan bir dünya kentidir. UNESCO İstanbul'u 1985 yılında dünya mirasları listesine almıştır.
Ani Arkeolojik Alanı - KARS
Ani UNESCO tarafından 2016 yılında dünya mirasları listesine girmiştir. Kars merkezde bulunan Ani Arkeolojik Alanı, Türkiye ve Ermenistan sınırındadır. Kars merkezde bulunan Ani Arkeolojik Alanı Orta Çağ’ın gelişmiş mimari, ticaret, sanat ve şehirleşmenin medeniyetin yer aldığı zengin ve önemli bir yerdir.
Yorumlar
0 comment