okunma
Kusma bazı hastalıkların belirtisidir. Regürgitasyon; yenen yemin sindirilmeden dışarıya çıkarılması diğeri ise, kusma; sindirilmiş yemin dışarı çıkılması olayıdır. Bu iki şekilde gerçekleşen gıdayı dışarı çıkarma olayını ayırt edebilmek zordur. Bu ikiside hastalık şeklinde karşımıza çıkmaktadır.
Regürgitasyon ve kusmanın bir diğer sezehirlenmedir. Zehirlenme şekli güvercinin dışardan aldığı besinlerle gerçekleşir. Kimyasal veya dışardan aldığı bozuk gıdalardan kaynaklıdır. İlaçlarda güvercinlerde kusmaya neden olabilir. Eğer ilaç verdikten sonra kusma gerçekleşiyorsa, ilacı kesip kusmanın devam edip etmediğini inceleyiniz.
Kuşa verilen yüksek proteinli yemler, A, D ve E vitamini fazlası, yüksek miktarda demir bulunduran besinler, gıdaya olan alerjileri, fazla beslenme ve selenyum eksikliği gibi beslenme problemlerinde de kusma ve regürgitasyona denk gelmektedir. Gıdaları sindirebilmesi için kuşa kum vermezseniz de kusma olasılığı yüksektir.
Tüy yutma, mide ve bağırsakta bulunan yabancı cisimlerde güvercinin kusmasına sebep olur. Tümörler ve kuşun gagasıyla ilgili problemlerde neden olabilir.
Yuva, ilaç kullanımı, kusmanın başlangıcı ve devam ettiği süreç, beslenme şekli ve diğer tespit ettiğiniz detaylar ile veteriner hekiminize başvurunuz. Yapılan yuva inceleme, röntgen ve dışkı analizleriyle teşhis konulur.
Kusmanın neden olduğu hastalıklar
Kalp, şeker hastalığı, karaciğer, pankreas ve böbrek hastalıkları, vücuttaki mineral ve elektrolit dengesizlikleri ve travmalar şeklinde sıralanmaktadır.
Yorumlar
0 comment