okunma
Birbirinden farklı nedenler ile ülkemizi terk eden Ermeniler, giderlerken mal varlıklarını da yanlarında götüremediler. Savaş olması nedeni ile alelacele gitmek zorunda kalan Ermeniler, değerli eşyalarını evlerinin ve çevrelerindeki belirli noktalara, geri gelip almak koşuluyla yerleştirdiler.
Genellikle Ermeni gömüleri bu alanlarda saklanmaktadır.
- Evlerin iç bölümleri
- Ağaçlar
- Kuyular
- Pınar kenarları
Evlerin iç bölümleri
Ermeni gömülerinin çoğu evlerdedir. Evlerde bakılacak ilk yerler ise; ocak başları, kiler, duvarlar, nişler, kapı eşikleridir. Evin temelide incelenmelidir. Eğer evin iç bölümünde yoksa bahçede olma oranı yüksektir. Genelde bahçelerde büyük taş kenar ve altlarında, kuyuda, ve ağaç diplerinde yer alır. Evin salon bölümünden bakıldığında görünür bir noktada olabilir. Defineyi gömen kişiler, gömünün gözü önünde olmasını ister.
Ağaçlar
Evlerin önünde genellikle ağaç bulunur. Bu ağaçlardan en yaşlısı dikkate alınmalıdır. Ağaç üzerinde herhangi bir işaret, çivi, diğer ağaçlara olan mesafesi, diğer ağaçlarla bir üçgen oluşturuyor mu? Bunlar definenin yerini gösteren işaretlerdir.
Ermeniler, Rumlar gibi hazinelerini ağaç diplerine koymaz genelde. Ağaçları bir işaret olarak kullanırlar. Ağaç arasındaki belirli noktalar seçilir.
Ağaçlarda çivi bulunuyorsa, mezarlığa yakınsınız demektir.
Kuyular
Kuyu içerisindeki yan duvar taşlarında farklı bir taş varsa bunu kaldırın. Dirsek yada kol boyu elinizi uzatarak ulaşabilirsiniz. Kuyunun dışıda, kuyunun içi kadar önemlidir. Kuyudan fazla uzaklaşmama koşuluyla, çevresinde herhangi bir kaya, ağaç varsa onlarda dikkate alınmalıdır. Kuyudan en fazla 2-3 metre kadar mesafe için geçerlidir.
İç içe geçmiş kuyulara dikkat etmeli. Dışarıdan bakıldığında tek kuyu gibi görünürler. Fakat içine girildiğinde 2. kuyu ile karşılaşırsınız. İkinci kuyu bir oda ve eve geçiş yolu olabilir. Suyun geldiği yere dikkat etmeli. Kuyu içerisinde bulunan taşlarıda dikkate almalı.
Pınarlar
Ermeniler için pınarlar çok büyük önem taşır. Pınar başlarında bulunan taşlar motifli ve yazılar içerir. Çeşme başlarında bulunan taşların defineler ile bir alakası yoktur. Genelde dini motifler içerir.
Ermeni kadınları, hastalanan çocuklarını çeşmelere getirerek yıkardı. Taşlarda ise doğum tanrıçası ve denizkızı motifleri işlenirdi. Bazı defineciler veya kendini bilmezler, bu taşları define sanarak parçalamaktadır.
Yorumlar
0 comment