okunma
Muhtemelen duymuşsunuzdur. Örneğin, uzun yıllardır guatr hastası olan biri, bir kurbağa yardımıyla tamamen iyileşmiştir.
Mümkün mü? Ya da tıbbi temeli olmayan başka bir efsane midir?
Çoğu durumda (ancak vakaların %100'ünde değil!) Tiroid hastalığı, insan vücudunda iyot eksikliği sırasında gelişir. Tiroid bezinin normal çalışması için mutlaka iyota ihtiyacı vardır. İyot düşük olduğunda büyümeye başlar, aktivitesinde çeşitli bozukluklar meydana gelir vb.
İyot vücudumuza içme suyu, yemek ve hatta soluduğumuz hava yoluyla çok küçük miktarlarda girer. Ancak bu kadar az miktarda iyot bile tiroid bezinin normal çalışması için yeterlidir.
Denizlerden uzak bölgelerde (özellikle dağlık bölgelerde) iyot eksikliği görülür. Bu tür yerlerde su, hava ve toprakta iyot çok azdır. Sonuç olarak bu alanlarda yetişen meyve, sebze, hububat vb. ürünlerdeki, su ve havadaki iyot miktarı, bir kişinin ihtiyaç duyduğundan daha azdır. Bunun sonucunda insan vücudunda yukarıda sayılan rahatsızlıklar (tiroid bezinin büyümesi, işlev bozukluğu vb.) ortaya çıkar.
Bunun kurbağayla ne ilgisi var? Gerçek şu ki, bazı bitkiler (özellikle su yosunları vb.) ve su organizmaları (kurbağalar dahil) büyük miktarlarda iyot içerir. Bu nedenle eski çağlarda insanlar bu bitkiler ve canlılar yardımıyla iyot eksikliği ile mücadele etmeye çalışmışlardır. Deniz yosunu, ceviz, deniz süngerleri, kurbağalar vb. yaygın olarak kullanılıyordu. Kurbağayı boynuna dayadılar ve kokladılar.
Tabii ki, modern zamanlarda iyot eksikliği ile ilişkili tiroid bezi hastalıklarının ve bozukluklarının tedavisi için etkili ve kanıtlanmış yöntemler vardır. Bu nedenle sizde veya bir yakınınızda tiroid hastalığı varsa kurbağa aramayın, bir doktora danışın. Aksi takdirde, yalnızca değerli zamanınızı kaybedersiniz ve bunun sonucunda hastalık daha da kötüleşebilir.
Ek olarak, insan vücudundaki tiroid hormonlarının arka planı bozulduğunda, bu durumda iyot tedavisi değil, özel hormonal tedavi gereklidir. Böyle bir tedavi olmadan hastanın sağlığı ve hatta hayatı büyük tehlike altındadır.
Yorumlar
0 comment