Büyük patlama hakkında 5 bilgi
Gökbilimciler Edwin Hubble ve Milton Humason, 20. yüzyılın başlarında galaksilerin Samanyolu'ndan uzaklaştığını keşfettiler. Aslında durum şöyleydi: Her galaksi diğer tüm galaksilerden uzaklaşıyordu, bu da evrenin bir bütün olarak genişlediği anlamına geliyordu. Bu durumda, geçmişte tüm evrenin çok küçük, sıcak ve yoğun olması gerekiyordu.

Big Bang modeli olarak bilinen bu tanım, neredeyse bir asırdır yeni keşiflerin ve rakip teorilerin karşısında duruyor. Bu "Büyük Patlama" nedir?

Big Bang modeli olarak bilinen bu tanım, neredeyse bir asırdır yeni keşiflerin ve rakip teorilerin karşısında duruyor. Bu "Büyük Patlama" nedir?

1. Big Bang her yerde aynı anda oldu.

Evrenin merkezi veya kenarları yoktur ve evrenin her iki tarafı genişlemektedir. Yani, zamanda geriye gidebilseydik, her şeyin ne zaman bitişik olduğunu anlayabilirdik: 13,8 milyar yıl önce. Evrende gördüğümüz tüm yerler 13,8 milyar yıl önce aynı noktayı işgal ettiğinden Big Bang'in konumundan söz edilemez. Sadece her yerde aynı anda söylenebilir; Çünkü o zaman her yer tek ve aynı yerdeydi.

2. Big Bang her şeyin gerçek başlangıcı olmayabilir.

Geniş anlamda "Büyük Patlama" evrensel genişlemeye ve sıcak bir erken evrene atıfta bulunur. Bununla birlikte, bazen bilim adamları bu terimi zamanda tek bir noktayı tanımlamak için bile kullanırlar: Her şeyin tek bir noktaya düştüğü an. Sorun şu ki, o anı karakterize edecek herhangi bir gerçek veya teorimiz yok. İlk tektanrıcılık, gözlemlediğimiz evrenin başlangıç ​​noktası olsa da, ondan önce başka şeyler de olmuş olabilir.

Zorluk şundan kaynaklanıyor: Çok sıcak olan erken dönem ve tekeli takip eden hızlı genişleme aşaması, Büyük Patlama'dan önce olanlara dair tüm (veya neredeyse tüm) bilgileri sildi. Fizikçiler o zamanın izlerini bulmanın yollarını düşünmeye devam ediyor.

3. Big Bang teorisi, evrendeki tüm hidrojen ve helyumun nereden geldiğini açıklar.

1940'larda Ralph Alpher ve George Gamow, başlangıç ​​aşamasının (evrenin Büyük Patlama'dan hemen sonraki durumu) helyum, lityum ve döteryumun (tek nötron hidrojen) tamamını üretmeye yeterli bir sıcaklık ve yoğunlukta olduğunu hesapladılar. Daha sonraki araştırmalar, ilkel hidrojenin kökenini ortaya çıkardı. Bu sürece "Big Bang Nükleosentez" denir ve teorinin en başarılı tahminlerinden biridir. Yıldızlarda ve süpernova patlamalarında daha ağır elementler (oksijen, demir ve uranyum gibi) oluşur.

Big Bang'in en iyi kanıtı mikrodalga fırın şeklindedir. Başlangıçta, tüm evren saf olacak kadar yoğundu. Ancak Büyük Patlama'dan yaklaşık 380.000 yıl sonra genişleme her şeyi saptırdı ve evreni sığlaştırdı.

Bu genişlemeden kaynaklanan radyasyon bugün hala mevcuttur ve kozmik mikrodalga arka alan radyasyonu olarak bilinir. İlk olarak 1960'larda Arno Penzias ve Robert Wilson tarafından gözlemlendi. Bu keşif, Big Bang'in evrendeki en iyi teori olduğu teorisini destekledi.

4. Bir Katolik rahip, evrenin kökeni hakkında bilimsel fikirler ortaya atan ilk kişilerden biriydi.

George Lemeter, din eğitimi ve çalışmalarının yanı sıra genel görelilik üzerine çalışan bir fizikçiydi. 1920'lerde ve 1930'larda, erken evren için bir dizi koşul belirledi. Evrenin başlangıçta kullanmayı tercih ettiği metaforlar "kozmik yumurta" ve "antik atom" idi. Ama ne yazık ki bu görüşler dikkate alınmadı.

5. "Big Bang" ismi, karşıt görüşler tarafından verilmiştir.

1960'lara kadar başlangıcı olan bir evren fikri fizikçiler arasında tartışmalıydı. "Big Bang" adı da astronom Fred Hoyle tarafından icat edildi. Fred Hoyle, evrenin bir başlangıcı olmadığını savunan alternatif bir teorinin savunucularından biriydi. Karşı çıktığı teoriye verdiği bu kısa isim çok popülerdi ve çoktan yerleşmişti.

Söyledim

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.soyledim.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!