Kardeş Kıskançlığının Çocuk Psikolojisine Etkisi
Kardeş kıskançlığı, genelde 2-6 yaş arasında görülür. Yaş farkı ne kadar fazla ise kıskançlıkta o kadar artar. Büyük çocuklar küçük kardeşlerini kıskanırlar.
Büyük erkek veya kız çocukları yeni doğmuş kendinden küçük olan kardeşlerini kıskanırlar. Anne ve babalarında dikkatini çeken bu durum aile içi huzursuluğa sebep olabilmektedir. Bütün ilginin küçük çocuğa verilmesi büyük çocuklarda bazı kıskançlığa sebep olabilir. 

Muhtemelen yeni bebek eve geldiğinde ablası ve erkek kardeşinin nasıl kıskandığını görmüşsünüzdür. Bu, her eve ikinci çocuğun gelmesiyle gerçekleşen bir olaydır. Bu tür kıskançlıklar genellikle 2-6 yaş arası çocuklarda görülür.

Anne rahmi büyüdükçe çevresindekilerin sorularını yanıtlamak evde bebeğin dikkatini çeker. Eve ikinci bir çocuğun geleceğini hisseden küçük bir çocuk, ikinci çocuğu kıskanır. Bu kıskançlık, bir çocuğun doğumu ve annenin yeni doğan bebeğine sık sık bakması ile şiddetlenir.

Evdeki küçükler arasında kıskançlık ailede kaygıya neden olur. Bu durum ister istemez çocukların psikolojisini de etkiliyor. O zaman ne yapmalısın?

Benimde çocuğum kardeşini kıskanıyor diyorsanızBir ebeveyn, ilk çocuğun psikolojisinde bir değişiklik fark ederse, bir psikoloğa danışmalıdır.

Bir ailedeki çocuklar arasındaki yaş farkı ne kadar büyükse, kıskançlığın derecesi de o kadar fazladır. Psikologlar, kardeşler arasındaki ilişki aşağıdaki seviyelere ulaştığında bir psikoloğa danışmanızı önerir:

- Biri diğerine zarar verdiğinde

- Çocuklardan biri kendini kapattığında

- beslenirken biri diğerine müdahale etmeye çalıştığında

- Çocuklardan her ikisi veya biri sinirlilik belirtileri gösterdiğinde.

Söyledim

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.soyledim.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!