okunma
50 yaşından büyük, neredeyse tüm insanların yarısı bir veya iki böbreğinde kist bulunduğu bildirildi.
Hastaları korkutan nokta ise, kistlerin onkolojik şişlerle karıştırılması yanlış işlem ve ameliyatlar.
Kistlerçıkan sivilce, kabarcık gibi tek tek çıkmaktadır. Vücudun yumuşak dokusunda bulunur, iyi huyludur, patoloji nadiren tespit eder, herhangi bir ağrı veya şiddetlenme olmaz. En çokta erkeklerde görülür.
Kistler sıklaştıkça böbreğe baskı uygular ve böbrek yetmezliğine sebep olur.
Laparoskopik yöntem ile kistlerinizden kurtulabilir ve birkaç gün içerisinde taburcu edilir.
En sık görülen kist formları parankim, polikistoz, sinüs kistleridir. Polikistik kalıtım yoluyla, böbreğin üstünü örtan çok sayıda kistten oluşur. Üzüm salkımı şeklindedir.
Kist oluşumunun nedenleri:
Sebepler açık değil, ancak kist yapan birçok nokta var. Travmadan sonra bile, kistler böbreklerde de oluşabilir.
Semptomları:
Kistlerin büyüdükçe, bu belirtiler ortaya çıkar:
- Belde, böbrek üstü ve çevresinde ağrı
- Hararet
- Sık sık idrara çıkma
- İdrarda kan, renginin koyulaşması
Tedavisi:
5 cm'ye kadar tedavi etmeye gerek yoktur. Daha fazla polikistik kemoterapiye ihtiyaç vardır, çünkü kalbi, kan damarlarını ve beyni etkiler. Eğer ilaç işe yaramazsa, ağrılar durmaz, kistler delinerek çıkarılır.
Laparoskopi cerrahi yöntemi
Böbrek kisti ameliyatları günümüzde hemen hemen bütün böbrek ameliyatları gibi sıklıkla laparoskopik olarak yapılmaktadır. Eskiden uygulanan böbrek kistini iğneyle boşaltma şeklindeki girişimler, kistin kısa süre içerisinde tekrarlaması nedeniyle artık günümüzde neredeyse terk edilmiştir. Laparoskopik kist ameliyatında anestezi altında ve ameliyathane şartlarında hastanın cildine üç adet 0.5 cm.’lik kesi yapılarak ince aletlerle içeri girilir ve kistin içeriği boşaltılarak kist duvarı çıkarılır. Duvar tamamen çıkarıldığı için aynı kistin tekrar etme olasılığı bulunmaz. Ancak hastanın bünyesinde kist oluşmasına meyil olduğu durumlarda yeni kistler oluşabilir ve gerekirse aynı şekilde tedavi edilebilirler.
Kist kansere dönüşüyor mu?
Küçük kistlerden korkulmaması gerek. Eğer kistlerde artış var ise kontrolün yapılması gerekir. Çok nadir olarak kansere dönüştüğü görülmüştür.
Yorumlar
0 comment