Ağız Kokusu Nedenleri? Ağız Kokusunu Gidermek İçin Bilgiler
Ağız kokusu probleminin neden kaynaklandığını ve "kokuyu gidermek için hangi bitkilerden faydalanmak gerektiğini" anlatan içerik.
Ağız kokusu

Ağız Kokusu Nedenleri?

Ağız kokusu, halitosis yani rahatsız edici kokuya sahip nefestir. Peki, “ağız kokusu nedenleri” neler olabilir? Açıklayalım… Sebebine göre zaman zaman veya kalıcıdır ağız kokusu... Özellikle dilin arka tarafında milyonlarca bakteri yaşar. Ağzımızın sıcak ve nemli ortamı bu bakterilerin çoğalması için ideal koşulları oluşturur. Dolayısıyla gerekli özen gösterilmeyip yeteri kadar ağız bakımı yapılmadığı takdirde kokuların sebebi bu bakteriler olur. Ağız kokuları bazen de çeşitli rahatsızlıkların habercisi olabilir; Diş çürümesi, boğaz iltihapları( bademcik iltihabı), devamlı kabız, akciğer veremi, şeker hastalığı, hazımsızlık gibi… Koku, bunların tedavisinden sonra ortadan kaybolur.

Ağız Kokusunu Gidermek İçin Bilgiler

Ardıç tohumunun çiğnenmesi ve yutulması durumunda ağız kokusu ortadan kalkar.

Ağza alınan bir iki adet karanfil yaprağı uzun müddet çiğnenip emilir.

Sirke ile karıştırılan bal ağızda çiğnenir.

Pırasa yaprağı ile defneyaprağı iyi bir şekilde ezilir ve bununla dişler ovulur, temizlenir.

Birkaç çay kaşığı dere otu yaprağını (veya dövülmüş tohumlarını) yarım litre suya karıştırıp kaynatıp gargara yapılır.

Yaklaşık elli gram taze kişniş yarım litre suya eklenip kaynatılır, süzdükten sonra ister içilir ister ağız yıkama suyu olarak kullanılır.

Ağız Kokusuna Karşı Bitkiler

Adaçayı, Dereotu, Karanfil, Maydanoz, Anason, Nane, “Ağız Kokusunu Gidermek İçin” yararlanılabilecek etkili bitkilerdir. Şimdi bu bitkileri ayrıntılı olarak inceleyelim:

Karanfil:

İnsanlar genelde nefeslerinin temiz kokması adına karanfil çiğnerler. Karanfilin yağı son derece güçlü bir anti bakteriyeldir.

Adaçayı:

Ağızdaki yara ve nefes kokularına karşı, ağzımızı her gün birkaç kez demlenmiş adaçayı ile çalkalayabiliriz. Adaçayı da aynı maydanoz ve nane gibi nefes tazeleyici özelliğe sahiptir.

Nane:

Bitki, kolay ulaşılabilirliği nedeniylede ağız kokusu için en çok önerilenlerdendir. Aromatik nane yağı kuvvetli bir antiseptiktir ve aynı zamanda toksik bir madde olduğu için  kesinlikle yutulmamalıdır.

Dere otu:

Çiğneyeceğiniz birkaç tane dere otu tohumu, nefesinizi temizler. Dereotu aynı zaman da Klorofil bakımından da çok zengin bir bitkidir.

Eğer hamile iseniz dere otunu düzenli olarak kullanmak sorunlara neden olur.

Maydanoz:

Maydanoz güçlü bir nefes tazeleyici olan klorofil bakımından son derece zengindir. Yemeklerden sonra olabilecek ağız kokusunun giderilmesi için birkaç yaprak maydanoz yenilmelidir.

Anason:

Anasonun tohumları yıllardır iyi bir nefes tazeleyici olarak kullanılır. Ağız kokusunu gidermek için; bir-iki çay kaşığı anason tohumu yarım litre suyun içinde birkaç dakika boyunca kaynatılıp süzüldükten sonra ister çay istenirse de gargara yapılarak faydalanılabilir.

Söyledim

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://www.soyledim.com/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!