okunma
Bir gün abisi ata binerken Tesla’nın atı ürkütmesi sonucu atın üstünden düşerek hayatını kaybeden abisi Tesla’nın üzerinde kalıcı psikolojik etkiler bıraktı. Eline aldığı büyük bir şemsiyeyle evin çatısından atlayarak ilk deneyini yapmış oldu. Sonuç pekde umduğu gibi olmayınca bu sefer şemsiyesine bağladığı Haziran Böcekleriyle havalanmaya çalıştı, böceklerin uçarak düşüşü yavaşlatmasını umsa da sonuç değişmedi.
Tesla öğrenciyken dünyanın her tarafında boşa akan suyun kullanılabileceğini söylemiş ve “Birgün ABD’de ki ünlü Niagara Çağlayanını elektrik elde etmek için kullanacağım” cümlesini sarf ederek dinleyenleri şaşırtmıştı. Okulu bırakıp 1884’te cebinde sadece 4 cent ile Newyork’a gitti ve orada sıradan bir elektrikçi olarak Thomas Edison’un şirketinde işe alındı.
Kısa bir süre içinde işinde terfi edince ona Edison’un doğru akım jenaratörünü yeniden tasarlaması görevi verildi. Edison bu proje için Tesla’ya 50.000$ günümüz parasıyla 1.500.000$ önermişti. Tesla tasarımı tamamlayarak Amerika’da sıklıkla karşılaşılan elektrik kesintileri problemini kökten çözmüş ve onları milyonlarca dolar masraftan kurtarmış olsada Edison ona bir çeşit amerikan şakası yaptığını söyleyerek Tesla’ya parasını vermedi.
Bunun üzerine Tesla istifa edip Edison’un elektrik piyasasında tekel oluşturmasını sağlayan doğru akıma karşı alternatif akım isminde yepyeni bir projeye başladı.
Tesla’nın çalışmalarından çekinen Edison insanları korkutmak için alternatif akım kaynaklı sahte ölüm haberleri yayınlayıp Tesla’yı ölümlerin baş sorumlusu olarak gösterdi hatta okadar ileri gittiki halkın açık bir ortamda alternatif akım vererek bir fili öldürdü. Bütün bu kampanyaları rağmen Edison, doğru akımla kaybedecek ve ölüm döşeğindeyken affetmesi için Tesla’yı yanına çağıracak olsa da o “Vaktimi boş laflar dinleyerek geçireceğime insanlık adına gerekli icatları bularak geçiririm.” diyerek yanına gitmeyecektir.
Öğrenciyken söylediği gibi Niagara Çağlayanına dünyanın ilk işlevsel hidro elektrik santralini sadece zengin azınlığın kullandığı elektiriği halkın kullanımına açtı ve yine büyük bir risk alarak daha önce eşi benzeri görülmemiş bir kule inşa edip bu kule aracılığıyla görüntüleri ve sesleri uzak mesafeler arası iletebileceğini ki bununla televizyonun temellerini atmıştır, elektriği kablo kullanmadan aktarabileceğini ve yapay şimşekler çaktırabileceğini söyledi.
Medya büyük bir mantara benzeyen bu şeye büyün parasını yatırdığı için Tesla ile dalga geçti ve hiç kimse bu yapıya bir anlam veremedi. Tesla bu yapının tepesinde ki bakır küreden önce 250 adet ampule kablosuz elektrik göndererek kilometrelerce öteden yakmayı başardı sonraysa herbiri 100 milyon volt gücünde ve 30 metre uzunluğunda olan kulakları sağır edebilecek şimşekler çaktırmaya başladı. Onun herkesten sakladığı farklı bir amacı vardı, bu amaç şimşekleriyle elde ettiği elektrik enerjisini atmosferde depolayıp dünyanın dört bir köşesindeki insanların atmosferden dağıtacağı elektriği kablosuz kullanmalarını sağlamaktı.
Elektrik firmaları bu planı öğrenince yatırımlarını geri çekip hepsi Tesla’ya karşı cephe aldı çünkü elektriği tüm dünyaya ücretsiz dağıtmak onların işlerini alt üst edecekti. Tesla tüm varını yoğunu projeye harcayınca mali sıkıntılar çekip projeyi durdurdu ve yapı sahip çıkılmadığı için 1917’de yıkıldı. Bu proje günümüzde de devam etmemektedir.
Daha sonra Newyork’a geri dönmüş ve burada bir araba fuarına katılıp tanıtım sırasında yeni arabasından övgüyle bahseden Henry Ford’un yanına giderek arabasını incelemişti. Herkesin içinde Ford markasına bukadar büyük bir motora ihtiyaç olmadığını söyleyince tepki görerek fuardan çıkarıldı. O da hemen günümüzde hala kullandığımız ateşleme sistemini icat ederek tasarımı Ford’a gösterince bu tasarımın patentini ne yazıkki Ford’a çaldırdı. 1898’de ise Madison Parkı’nın ortasında büyük bir tank kurdurup içini suyla doldurdu. Gölün ortasına bıraktığı oyuncak teknenin içinde bir radyo alıcısı vardı kalabalığın ortasında teknesini bir sağa bir sola, bir ileri bir geri yüzdürdü arada bir ışıklarını yakarak bir şov yaptı. İzleyen herkes bunu zihin gücüyle yaptığını sanmış ve olay gazetelerin ön sayfalarında yer almıştı. Bu konuda o “Bu bir savaş aracı değil robot ırkının ilk temsilcisidir.” demişti.
Tesla uzaydaki hayatın varlığınıda büyük bir merak duyuyordu 1899’da kendi laboratuvarında ilk kez ses dalgalarını uzaya göndermişti çalışmalarıyla uzaktan kumandalı uçakların, arabaların, uzay mekikleriin ve robotlarında icatlarına ön ayak olan Tesla 1934 yılında yeni icadı Teleforce’un diğer ismiyle Ölüm Işını’nın duyurusunu yapmış ve Ölüm Işınıyla konsantreli şimşekler çakarak 10.000 adet savaş uçağını 400 km uzaktan eritebileceğini söylemişti.
Modern dünyanın temellerini atan bu bilim insanı ticari bir şey düşünmediği için 1943’te eski ününü yitirip yalnız kalmış ve 86 yaşındayken beş parasız ve kimsesiz halde bir otel odasında ölü bulunmuştur.
Paranın diğer insanların gözünde benim için hiç bir şey ifade etmiyor, sırf onlar daha rahat yaşasınlar diye bütün birikimimi buluşlarıma adadım. -Nicola Tesla
Yorumlar
0 comment